Niemcy

Sekt halbtrocken Selektion Max D. JG Nierstein

Hesja Nadreńska
Białe Półwytrawne

Barwa: Jasny złoto żółty, drobno perlisty.

Bukiet: Przypomina brzoskwinie, owoce cytrusowe, jabłka.

Smak: Lekkie, orzeźwiające, podkreślona owocowość, pełne z delikatnie zaznaczona kwasowością, niezłożone.

Alkohol: 11,5 %

Cukier resztkowy: 33,0 g/l

Kwasowość: 5,5 g/l

Potencjał starzenia: młode

Temp. podawania: 8-10 °C

Polecamy do: Idealny na powitanie przyjaciół, przystawkę, dobrze komunikuje się z daniami z owoców morza albo po prostu dla przyjemności.

Rheinhessen (Hesja Nadreńska), położona na południe od Mainz, w regionie od północy i wschodu ograniczona potężnym zakolem Renu, stanowi największy niemiecki region winiarski (26 tys. ha), określany mianem „Ogrodu Boga”. Już Rzymianie uprawiali winorośl na terenach położonych wzdłuż lewego brzegu Renu a najstarszy dokument historyczny dotyczy właśnie winnicy położonej w Hesji Nadreńskiej (Niersteiner Glöck).

Najczęściej uprawianymi tu gronami, tak jak w całych Niemczech są riesling i muller-thurgau. Popularnością cieszy się także tradycyjna odmiana Hesji Nadreńskiej – silvaner. W ostatnich dziesięcioleciach podwoiła się jednak powierzchnia upraw gron czerwonych, głównie za sprawą dornfeldera. Jedna trzecia winnic Hesji jest już w kolorze czerwonymi.

Gleby: lessowe, wapienne i piaszczyste, czasem kamieniste.
Klimat: kontynentalny, z łagodzącym wpływem Renu a także otaczających wzgórz i lasów.

Hesja Nadreńska
  • 100%

    Cuvẻe Trebbiano – druga co do rozpowszechnienia na świecie biała odmiana winorośli, dającą wysokie plony, ale niewyróżniające się wina o stosunkowo neutralnym smaku. Poza winami stołowymi stanowi surowiec do produkcji winiaków, m.in. koniaku i armaniaku. Znana także jako ugni blanc (szczególnie we Francji) oraz pod innymi lokalnymi nazwami.