Barwa: Złoto żółty.
Bukiet: Dojrzałe białe owoce, brzoskwinia i morela, nuty przypraw. Idealna równowaga aromatów.
Smak: W ustach bardzo mineralne z szerokim i długim posmakiem. Czysta klarowna struktura, delikatna kwasowość – bardzo okrągłe i jedwabiste.
Alkohol: 14,5 %
Cukier resztkowy: 0,06 g/l
Kwasowość: 5,8 g/l
Potencjał starzenia: 6 - 8 lat
Temp. podawania: 8-10 °C
Ribera del Duero (DO – dotyczy win tylko czerwonych i różowych) położony na północnym płaskowyżu kraju, jest jednym z jedenastu regionów „win wysokiej jakości” w ramach autonomicznej wspólnoty Kastylii i León. Charakteryzuje się płaskim, skalistym terenem. Jest to również jeden z kilku uznanych regionów produkujących wina, które znajdują się wzdłuż rzeki Duero. Mieszanka wysokich temperatur dnia oraz niskich w nocy stwarza idealne miejsce dla wzrostu tempranillo szczepu, z którego najsłynniejsze wina powstają od XIX w najsłynniejszej hiszpańskiej winnicy Vega Sicilia.
VALTOÑAR (producent) – jest owocem iluzji i twórczości rodziny winiarzy, którzy osiedlili się w Ribera del Duero w XVII w. Nazwa VALTOÑAR pochodzi od miejsca w Ribera del Duero, gdzie uprawa winorośli sięga czasów niepamiętnych.
Gleby: warstwy piasku szlamowego lub gliniastego, naprzemiennie z wapiennymi i kredowymi.
Klimat: kontynentalny zbliżony do śródziemnomorskiego z długimi, suchymi latami oraz ciężkimi, zimami.
Grenache Blanc – biale grono spokrewnione z czerwonym grenache. Występuje głównie w kupażach win romańskich oraz w pd-wsch. Hiszpanii. Wina charakteryzują się wysoką zawartością alkoholu i niska kwasowością, nutami cytrusowymi lub zielnymi.Doskonale reaguje na niska temperature fermentacji, tworząc świeże, pachnące koperkiem wino.