Francja
AOP Gewurztraminer BIO 2022 Domaine Andre Regin
Alzacja
Barwa: Złoto - żółty.
Bukiet: Ujawnia prawdziwą eksplozję aromatów kwiatowych i aromaty żółtych owoców. Nuta przypraw, pieprzu, gałki muszkatołowej nadaje finezji i akcentu świeżości.
Smak: W ustach ma te same wrażenia co w bukiecie. Wino charakteryzuje się fantastyczną równowagą pomiędzy słodkością a kwasowością.
Alkohol: 14,5 %
Cukier resztkowy: 16,8 g/l
Kwasowość: 2,68 g/l
Potencjał starzenia: do 5 lat
Temp. podawania: 7-9 °C
Alzacja, położona między pasmem Wogezów a doliną Renu, zwana jest najmniejszą krainą Francji. Na tym terenie leży około 15 tysięcy ha winnic.
Najlepsze wina alzackie pochodzą ze środkowej części Haut-Rhin, gdzie zbocza Wogezów chronią winnice przed wiatrami.

- 100%
GEWÜRZTRAMINER – „pachnidło” – uprawiany od tysiąclecia szczep biały. Powstał w wyniku mutacji pochodzącego z Górnej Adygi szczepu Traminer. Mutacja ujawniła nowe cechy, przejawiające się poprzez bardzo bogaty, aromatyczny bukiet. Zmutowany traminer dzięki nowym właściwościom, zyskał w Niemczech przedimek „gewürz”, oznaczający w dosłownym tłumaczeniu korzenie wonne. Wina produkowane z tego szczepu zachwycają zapachem, wabia subtelną kwasowością i kusza smakiem egzotycznych owoców. Wyborne rezultaty daje w Alzacji, Niemczech, Austrii, na Węgrzech. Ponieważ lepiej zachowuje się w chłodnym klimacie niespecjalne rezultaty dają pomysły obsadzania nim regionów kalifornijskich. Zdecydowanie lepiej czuje się w klimacie Nowej Zelandii. Jeśli winogrona zbierane są późno, powstaja z nich wina o egzotycznym, perfumowanym bukiecie i bardzo intensywnym aromacie, wyśmienicie pasujące do pikantnych potraw i pleśniowych serów . jest to jedna z najbardziej cierpkich odmian o korzennym smaku i aromatach płatków róży oraz grejpfruta. Mogą się pojawić równie owoce liczi. Intensywny złocisto –żółtawy kolor powoduje, ze trudno go pomylić z innymi winami. Najlepsze do picia za młodu, chociaż potrafi dobrze dojrzewać do 5 lat.