Nowa Zelandia
Baby Doll Sauvignon Blanc 2022 Winnica Yealands Estate
Marlborough
Barwa: Białe.
Bukiet: Wina ze szczepu Sauvignon Blanc, o wyraźnych egzotycznych aromatach to duma nowozelandzkich winiarzy. Nos jest świeży z nutą marakui i grejpfruta.
Smak: Słodkie owoce na podniebieniu oraz świeża kwasowość tworzą wyjątkowo wyrazisty i elegancki Sauvignon Blanc.
Alkohol: 12,5 %
Cukier resztkowy: 3,8 g/l
Kwasowość: 7,4 g/l
Potencjał starzenia: młode
Temp. podawania: 12 °C
Nowa Zelandia jest najbardziej na południe wysuniętym krajem winiarskim świata. Jest to zarazem miejsce na ziemi, w którym występuje najwięcej dni słonecznych w roku: > 300.
Marlborough – najważniejszy region winiarski Nowej Zelandii.
Mimo, iż winorośl zaczęto uprawiać na Wyspie Północnej, to w latach 90-tych XX w., światową popularność zyskały wina powstałe z sauvignon blanc na Południowej Wyspie w regionie Marlborough. Piaszczyste tereny na łupkowym podłożu okazały się najlepszym siedliskiem winnic ze względu na dobry drenaż i ubogą glebę, która sprzyja niskim zbiorom i lepszej koncentracji aromatów.
Astrolabe to projekt winiarza Simona Waghorna, który po zdobyciu szlifów w Australii założył w 1966 r. swoją własną winnicę w nowozelandzkim Marlborough. Nazwał ją Astrolabe na cześć statku francuskiego podróżnika Dumonta d’Urvilla, który przybił do brzegów Marlborough w 1827 roku. Astrolabe to również słowo oznaczające kompas, a samemu autorowi nazwy kojarzy się z przygodą i wiatrem we włosach.
Gleby: o dobrym drenażu, piaszczyste: iły, żwir i łupki.
Klimat: umiarkowany, morski z wpływem prądów arktycznych. Powolne dojrzewanie pozwala uzyskać wybitnie owocowy charakter win, a duże różnice temperatur między dniem i nocą zachować kwasowość.
- 100%
Sauvignon Blanc – pochodzenie tej szlachetnej winorośli to Dolina Loary gdzie powstają najbardziej prestiżowe wina z tego szczepu: Sancerre i Poully Fume. Sauvignon Blanc daje wina owocowe, orzeźwiające, przeznaczone do picia głównie jako wina młode, nie więcej niż kilka lat po zbiorach. Poza Francją swoja popularność zaczął zdobywać również na innych kontynentach. Szczególnie Nowy Świat gdzie wiwifikacja w niskiej kontrolowanej temperaturze w kadziach ze stali szlachetnej daje doskonałe rezultaty i bardzo owocowe wina. Szczególnie prym tu wiodą Nowa Zelandia, Chile i Australia. W Kalifornii i w innych rejonach świata używa się tez określenia Fume Blanc. Synonimem jest również muskat-sylvaner w Austrii. Odmiana odporna na choroby i mróz. Lubi bardziej chłodny klimat późno dojrzewając w dobrze nasłonecznionych miejscach. Charakterystyczne dla sauvignon Blanc jest wyraźna kwasowość i aromaty świeżych owoców(jabłka, agrest, cytrynowa trawa, dziki bez, brzoskwinie, melon , ananas, papryka). Kontakt z beczką wzbogaca go o aromaty dymu, tostów, wanilii i masła. Najlepsze są wina młode.