Niemcy
Bornheimer Hähnchen Siegerrebe QBA süß 2023 Maria Gerhardt
Bornheim
Barwa: Złoto żółty.
Bukiet: Pełno owocowy bukiet przypominający delikatne aromaty brzoskwiń, dojrzałych owoców jagodowych.
Smak: Lekko owocowe, pełne i bardzo długie, harmonijna dojrzałość.
Alkohol: 8,5 %
Cukier resztkowy: 62,0 g/l
Kwasowość: 5,0 g/l
Potencjał starzenia: 5 do 8 lat
Temp. podawania: 8-9 °C
Bornheim – miasto w zachodnich Niemczech, w kraju związkowym Nadrenia Północna-Westfalia, w rejencji Kolonia, w powiecie Rhein-Sieg.
- 100%
GEWÜRZTRAMINER – „pachnidło” – uprawiany od tysiąclecia szczep biały. Powstał w wyniku mutacji pochodzącego z Górnej Adygi szczepu Traminer. Mutacja ujawniła nowe cechy, przejawiające się poprzez bardzo bogaty, aromatyczny bukiet. Zmutowany traminer dzięki nowym właściwościom, zyskał w Niemczech przedimek „gewürz”, oznaczający w dosłownym tłumaczeniu korzenie wonne. Wina produkowane z tego szczepu zachwycają zapachem, wabia subtelną kwasowością i kusza smakiem egzotycznych owoców. Wyborne rezultaty daje w Alzacji, Niemczech, Austrii, na Węgrzech. Ponieważ lepiej zachowuje się w chłodnym klimacie niespecjalne rezultaty dają pomysły obsadzania nim regionów kalifornijskich. Zdecydowanie lepiej czuje się w klimacie Nowej Zelandii. Jeśli winogrona zbierane są późno, powstaja z nich wina o egzotycznym, perfumowanym bukiecie i bardzo intensywnym aromacie, wyśmienicie pasujące do pikantnych potraw i pleśniowych serów . jest to jedna z najbardziej cierpkich odmian o korzennym smaku i aromatach płatków róży oraz grejpfruta. Mogą się pojawić równie owoce liczi. Intensywny złocisto –żółtawy kolor powoduje, ze trudno go pomylić z innymi winami. Najlepsze do picia za młodu, chociaż potrafi dobrze dojrzewać do 5 lat.