Niemcy

Bornheimer Hähnchen Siegerrebe QBA süß 2023 Maria Gerhardt

Bornheim
Białe Słodkie

Barwa: Złoto żółty.

Bukiet: Pełno owocowy bukiet przypominający delikatne aromaty brzoskwiń, dojrzałych owoców jagodowych.

Smak: Lekko owocowe, pełne i bardzo długie, harmonijna dojrzałość.

Alkohol: 8,5 %

Cukier resztkowy: 62,0 g/l

Kwasowość: 5,0 g/l

Potencjał starzenia: 5 do 8 lat

Temp. podawania: 8-9 °C

Polecamy do: W przyjemnym towarzystwie, albo po jedzeniu, a także do wątróbki gęsiej, serów pleśniowych i kozich.

Bornheim – miasto w zachodnich Niemczech, w kraju związkowym Nadrenia Północna-Westfalia, w rejencji Kolonia, w powiecie Rhein-Sieg.

  • 100%

    GEWÜRZTRAMINER –  „pachnidło” – uprawiany od tysiąclecia szczep biały. Powstał w wyniku mutacji pochodzącego z Górnej Adygi szczepu Traminer. Mutacja ujawniła nowe cechy, przejawiające się poprzez bardzo bogaty, aromatyczny bukiet. Zmutowany traminer dzięki nowym właściwościom, zyskał w Niemczech przedimek „gewürz”, oznaczający w dosłownym tłumaczeniu korzenie wonne. Wina produkowane  z tego szczepu zachwycają  zapachem, wabia subtelną  kwasowością i kusza smakiem egzotycznych owoców. Wyborne rezultaty daje w Alzacji, Niemczech, Austrii, na Węgrzech. Ponieważ lepiej zachowuje się w chłodnym klimacie niespecjalne rezultaty dają pomysły obsadzania nim regionów kalifornijskich. Zdecydowanie lepiej czuje się w klimacie Nowej Zelandii. Jeśli winogrona zbierane są późno, powstaja z nich wina o egzotycznym, perfumowanym bukiecie i bardzo  intensywnym aromacie, wyśmienicie pasujące do pikantnych potraw i pleśniowych serów . jest to jedna z najbardziej cierpkich odmian o korzennym smaku i aromatach płatków róży oraz grejpfruta. Mogą się pojawić  równie owoce liczi.   Intensywny złocisto –żółtawy  kolor powoduje, ze trudno go pomylić z innymi winami.  Najlepsze do picia za młodu, chociaż potrafi dobrze dojrzewać do 5 lat.

Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania