Rumunia
„Castelu“ Cabernet Sauvignon Cules Tarziu Rumänien Hochwertiger Qualitätswein DOCC lieblich-süss 2022 JG Nierstein
Muntenia
Barwa: Wiśniowy.
Bukiet: Gęsty bukiet aromatów cassis, przypomina też czereśnie, marmoladę z wiśni, wanilię.
Smak: Kompaktowy, nadzwyczajna owocowość z czystym kompleksem słodyczy, delikatne kwasy są idealnym przeciwieństwem; kompleksowa, bardzo długa aromatyka , rarytas Cabernet – dla znawców.
Alkohol: 12,5 %
Cukier resztkowy: 67,3 g/l
Kwasowość: 4,6 g/l
Potencjał starzenia: 5-6 lat
Temp. podawania: 15-18 °C
Dealu Mare zajmuje północną części regionu Muntenia. Subregion ten obejmuje około 400 km² rozciągniętych na zboczach Południowych Karpat.
Historia winiarstwa sięga tu czasów starożytnych.
Region słynie zarówno ze znakomitych win czerwonych z odmian feteasca neagra, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, (uprawianych na marglach i żwirze bogatych w żelazo) jak i win białych słodkich ze szczepów tamaiosa romanesca i pinot gris, które to powstają na wschodzie Dealu Mare na glebach wapiennych i kamienistych.
Ze względu na położenie geograficzne region jest nazywany rumuńską Toskanią. Niedaleko Dealu Mare przebiega 45 równoleżnik, który przechodzi także przez Piemont, Bordeaux czy Burgundię. Wskazuje to na ogromny potencjał siedliska.
Gleby: wapienie, margle, żwiry i kamienie.
Klimat: kontynentalny.
- 100%
Cabernet sauvignon – „król czerwonych gron”, najbardziej znany, szczep winny na świecie, którego rodzicami są cabernet franc i sauvignon blanc a kolebką Bordeaux. Daje wina cieliste, ciemne, głębokie o charakterystycznych aromatach czarnej porzeczki i zielonej papryki z nutami żywicznymi, korzennymi i ziołowymi. Odznacza się dobrą kwasowością i znakomitym potencjałem leżakowania. W beczce rozwija aromaty dymne, waniliowe, cedrowe. Właściwie nie należy spożywać go bez leżakowania, chyba że produkowany jest w cieplejszych regionach, w kupażach z miękkimi, owocowymi odmianami jak merlot. Szczep o wielkim charakterze. Stąd uwielbienie jakim obdarzono go w świecie winiarskich znawców.