Francja
Champagne Charles Mignon Cuvèe Comte de Marne Brut Grand Cru
Champagne
Barwa: Jasny słomkowożółty, drobno perlisty.
Bukiet: Przypomina pąki kwiatowe, cytrusy, biały chleb, typowa nutka drożdży.
Smak: Nadzwyczaj pełny, o wydatnej objętości owoców, elegancki, rasowy, duża baza minerałów, ekstremalnie długi i głęboki.
Alkohol: 12,5 %
Cukier resztkowy: 10,8 g/l
Kwasowość: 4,5 g/l
Potencjał starzenia: młode
Temp. podawania: 8-10 °C
Champagne, Premier Cru z najlepszych lokalizacji w wiosce Chouilly, Vertus i Pierry (Epernay).
Gleby: kredowe, zatrzymujące wilgoć, w ciągu dnia, gromadzą także ciepło, które oddają nocą.
Klimat: kontynentalny, ze średnią temp. w okresie wzrostu gron 16 °C.
- 40%
Chardonnay – „królewskie grono”, którego głównym terenem upraw są Szampania i Burgundia. Zawdzięczamy mu nie tylko najszlachetniejsze szampany, ale również najznakomitsze białe burgundy. Jest to najbardziej elastyczna z białych odmian, doskonale przystosowująca się do warunków klimatycznych. Dojrzewa wcześnie i daje obfite plony. W świeżym, rześkim chardonnay najczęściej spotykamy nuty jabłka, gruszki, cytryny i limonki, brzoskwini, mandarynki. Fermentacja i dojrzewanie w dębowych beczkach bardzo zmienia to wino – staje się bogatsze i bardziej złożone. Wyczuwamy wówczas smak zwęglonego drewna, dymu, przypraw, gałki muszkatołowej, karmelu, wanilii i toffi.
- 30%
Pinot Meunier – jest to prawdopodobnie mutant odmiany Pinot Noir znaleziony w Alzacji. Najlepiej przyjmuje się na glebach mokrych i zimnych, piaszczysto-gliniastych. Szczep ten ma niską odporność na choroby. Daje wina pełne, korzenne, średnio wybarwione o nieco niższej zawartości alkoholu niż Pinot Noir. Charakteryzuje się aromatami bananów, malin, jabłka. Nadaje się szczególnie do kupażowych szampanów.
- 30%
Pinot Noir – to pierwszy, oficjalnie uznany i nazwany szczep winnej latorośli, którego opis znajduje się w rejestrach szpitalnych Beaune w roku 1375. Odmiana należąca do wielkiej rodziny Pinot i uważana za jedną z najszlachetniejszych odmian na świecie. Pinot Noir to pierwszy, oficjalnie uznany i nazwany szczep winnej latorośli, którego opis znajduje się w rejestrach szpitalnych Beaune w roku 1375. Odmiana należąca do wielkiej rodziny Pinot i uważana za jedną z najszlachetniejszych odmian na świecie.