Włochy

Chardonnay IGT Marca Trevigiana 2023 Tenuta Santome

Wenecja Euganejska
Białe Wytrawne

Barwa: Słomkowy z seledynowymi refleksami.

Bukiet: Owoce tropikalne, masło, wanilia miód.

Smak: Świeży, subtelny, elegancki, delikatnie miękki i orzeźwiający.

Alkohol: 13,0 %

Cukier resztkowy: 2,22 g/l

Kwasowość: 5,5 g/l

Potencjał starzenia: 3 lata

Temp. podawania: 9 °C

Polecamy do: Cielęciny, kurczaka pieczonego kurczaka i ryb w sosie śmietanowym, łososia, pstrąga, soli, ostryg, bazylii, jajek, orzechów.

Wenecja Euganejska – prowincja Roncade.

Zbiory ręczne – wrzesień, październik.
Dojrzewa przez 6 miesięcy w zbiornikach ze stali nierdzewnej.

Gleby: glina (50-60%).

Wenecja Euganejska
  • 100%

    Chardonnay – „królewskie grono”,  którego głównym terenem upraw są Szampania i Burgundia. Zawdzięczamy mu nie tylko najszlachetniejsze szampany, ale również najznakomitsze białe burgundy. Jest to najbardziej elastyczna z białych odmian, doskonale przystosowująca się do warunków klimatycznych. Dojrzewa wcześnie i daje obfite plony. W świeżym, rześkim chardonnay najczęściej spotykamy nuty jabłka, gruszki, cytryny i limonki, brzoskwini, mandarynki. Fermentacja i dojrzewanie w dębowych beczkach bardzo zmienia to wino – staje się bogatsze i bardziej złożone. Wyczuwamy wówczas smak zwęglonego drewna, dymu, przypraw, gałki muszkatołowej, karmelu, wanilii i toffi.