Francja
Chateau Moncanet La Truffière AOP Bordeaux 2018
Bordeaux
Barwa: Ciemny fiolet.
Bukiet: Śmiałe, gładkie i owocowe wino z aromatami czerwonych jagód. Jedwabiste i miękkie o pełnej strukturze.
Smak: Eleganckie wino i podręcznikowy przykład jak powinien smakować Bordeaux Merlot z pewnym wiekiem. Miękkie, gładkie i złożone.
Alkohol: 15,0 %
Cukier resztkowy: 1,2 g/l
Kwasowość: 3,2 g/l
Potencjał starzenia: 10-15 lat
Temp. podawania: 12-18 °C

- 100%
Merlot – szlachetny szczep, prawdopodobnie pochodzący z okolic Saint-Emilion i Pomerol. Współodpowiedzialny za tworzenie najpotężniejszych win świata (m.in. Chateau Pétrus z Pomerol)! W kupażu łagodzi ostre, agresywne smaki innych odmian (cabernet sauvignon, shiraz). Daje wina o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu, aksamitne dla podniebienia, o dobrej strukturze, cieliste z niewysoką kwasowością i dzięki stosunkowo cienkiej skórce winogron również z niską taniną. Najbardziej charakterystyczne aromaty to: czereśnia, jagoda, malina, śliwa, delikatne zioła. Wina z merlota świetnie współgrają zarówno z jagnięciną i wołowiną jak i z potrawami z kurczaka. Stanowią doskonały dodatek do półtłustych serów i czekolady.