Francja
Côtes de Gascogne IGP Les Hauts D’Arton 2024 Domaine Arton
Langwedocja
Barwa: Jasnożółty z lekkimi szmaragdowymi refleksami.
Bukiet: Wyczuwa się charakterystyczne nuty cytrusowe. Werbena, liczi i biała brzoskwinia nadają temu wyjątkowemu bukietowi zupełnie nową złożoność.
Smak: Na podniebieniu najpierw zauważa się okrągłość owoców w których dominuje liczi, natomiast harmonijna struktura całości nadaje temu winu rzadką długość.
Alkohol: 11,5 %
Cukier resztkowy: 4,09 g/l
Kwasowość: 4,78 g/l
Potencjał starzenia: 3-5 lat
Temp. podawania: 8-10 °C
Wina regionalne – vin de pays, po raz pierwszy zdefiniowane w 1968 roku wina pochodzące z regionu wskazanego w nazwie, np. Vin de Pays de l’Herault. Często stosowane dla win odmianowych w przypadku, gdy miejscowa apelacja wymaga mieszania kilku szczepów albo gdy nie spełniają innych jej przepisów (np. ograniczenie wydajności, sposób winifikacji, wykorzystanie winogron z sąsiednich terenów itp.). Producent może umieścić na etykiecie informacje dotyczące rocznika, miejsca pochodzenia oraz odmiany. Wina są testowane organoleptycznie.
Langwedocja-Roussillon rozpościera się wzdłuż wybrzeża Morza Śródziemnego na 300 km od Pirenejów na zachodzie, po Rodan i Prowansję na wschodzie. Jest to największy obszar winnic we Francji. Uprawy ujęte są w kategorii win regionalnych IGP (brak apelacji).
Gleby: różne – kredy, wapień i żwiru w głębi lądu, gleby aluwialne na wybrzeżu.
Klimat: śródziemnomorski; suche gorące lata, ciepłe i suche wiosny oraz jesienie, stosunkowo niskie opady (ok. 400 mm).

- 60%
Colombard – pochodząca ze środkowozachodniej Francji biała odmiana winogron, będąca naturalną krzyżówką chenin blanc i starożytnej gouais blanc.
- 10%
Gros Manseng – to odmiana białego wina, która jest uprawiana głównie w południowo-zachodniej Francji i jest częścią rodziny Manseng. Produkuje wytrawne wina w regionach Jurançon i Béarn w południowo-zachodniej Francji.
- 30%
Sauvignon Blanc – pochodzenie tej szlachetnej winorośli to Dolina Loary gdzie powstają najbardziej prestiżowe wina z tego szczepu: Sancerre i Poully Fume. Sauvignon Blanc daje wina owocowe, orzeźwiające, przeznaczone do picia głównie jako wina młode, nie więcej niż kilka lat po zbiorach. Poza Francją swoja popularność zaczął zdobywać również na innych kontynentach. Szczególnie Nowy Świat gdzie wiwifikacja w niskiej kontrolowanej temperaturze w kadziach ze stali szlachetnej daje doskonałe rezultaty i bardzo owocowe wina. Szczególnie prym tu wiodą Nowa Zelandia, Chile i Australia. W Kalifornii i w innych rejonach świata używa się tez określenia Fume Blanc. Synonimem jest również muskat-sylvaner w Austrii. Odmiana odporna na choroby i mróz. Lubi bardziej chłodny klimat późno dojrzewając w dobrze nasłonecznionych miejscach. Charakterystyczne dla sauvignon Blanc jest wyraźna kwasowość i aromaty świeżych owoców(jabłka, agrest, cytrynowa trawa, dziki bez, brzoskwinie, melon , ananas, papryka). Kontakt z beczką wzbogaca go o aromaty dymu, tostów, wanilii i masła. Najlepsze są wina młode.