Niemcy

Dromersheimer Klosterweg Ortega Auslese „Traubenmadonna“ 2022 Maria Gerhardt

Hesja Nadreńska
Białe Słodkie

Barwa: Jasny, złotożółty.

Bukiet: Delikatny, brzoskwiniowy.

Smak: Lekkie, soczyście owocowe, subtelnie zaznaczona kwasowość.

Alkohol: 8,5 %

Cukier resztkowy: 88,0 g/l

Kwasowość: 5,5 g/l

Potencjał starzenia: kilka lat

Temp. podawania: 8-10 °C

Polecamy do: Deserów, serów z niebieską pleśnią, lekkich pasztetów.

Rheinhessen (Hesja Nadreńska), położona na południe od Mainz, w regionie od północy i wschodu ograniczona potężnym zakolem Renu, stanowi największy niemiecki region winiarski (26 tys. ha), określany mianem „Ogrodu Boga”. Już Rzymianie uprawiali winorośl na terenach położonych wzdłuż lewego brzegu Renu a najstarszy dokument historyczny dotyczy właśnie winnicy położonej w Hesji Nadreńskiej (Niersteiner Glöck).

Najczęściej uprawianymi tu gronami, tak jak w całych Niemczech są riesling i muller-thurgau. Popularnością cieszy się także tradycyjna odmiana Hesji Nadreńskiej – silvaner. W ostatnich dziesięcioleciach podwoiła się jednak powierzchnia upraw gron czerwonych, głównie za sprawą dornfeldera. Jedna trzecia winnic Hesji jest już w kolorze czerwonymi.

Gleby: lessowe, wapienne i piaszczyste, czasem kamieniste.
Klimat: kontynentalny, z łagodzącym wpływem Renu a także otaczających wzgórz i lasów.

Hesja Nadreńska
  • 100%

    Ortega – skrzyżowanie müller-thurgau i siegerrebe jest białą odmianą winogron stworzoną w 1948 r. przez Hansa Breidera w Würzburgu i objęta ochroną odmian w 1981 r. Nazwa nadana została na cześć hiszpańskiego poety i filozofa José Ortegi y Gasset. Ortega dojrzewa wcześnie, nie jest wrażliwa na mróz i osiąga dość wysoką zawartość cukru (zazwyczaj 20 stopni Oechsla), dlatego najczęściej używana jest do produkcji słodkich win klasy Auslese. Charakterystycznymi nutami zapachowymi ortegi jest muscat i brzoskwinia.  Wina są również bogate w ekstrakt. W 2006 r. w Niemczech uprawy obejmowały ok. 686 ha, z tendencją malejącą. Spotkać ortegę można również w Anglii.