Afryka Południowa

Excelsior Fairhaven Cabernet Sauvignon 2021 Rotwein Südafrika Trocken

Przylądek Zachodni
Czerwone Wytrawne

Barwa: Ciemno wiśniowy.

Bukiet: Przypomina jeżyny, lukrecję, czerwona paprykę.

Smak: Treściwe, o gęstej strukturze, pełna aromatyka z uwydatnionymi komponentami owocowymi, jedwabiste taniny, bardzo długie i głębokie na podniebieniu, finał owocowy .

Alkohol: 14,0 %

Cukier resztkowy: 1,2 g/l

Kwasowość: 6,1 g/l

Potencjał starzenia: Dobre do picia

Temp. podawania: 12-15 °C

Polecamy do: Wspaniale do dziczyzny, pieczeni jagnięcej, mięs z grilla, zapiekanek, dojrzałych serów i dań makaronowych.

Western Cape – największy i najważniejszy obszar uprawy winorośli w RPA.

Jest to górzysty obszar w południowo-zachodniej części RPA, produkujący zarówno białe, jak i czerwone wina w bardzo różnych stylach.

Góry Boland są przykład granicą oddzielającą nadmorskie tereny o łagodnym klimacie śródziemnomorskim od Breede River Valley z Karoo Klein, które mają charakter półpustynny.

Region Western Cape jest znany z mieszanek typu bordoskiego, świetnych, przyjemnych pinotage, a także chenin blanc w postaci słodkich win.

W obrębie Westren Cape można wyróżnić kilka regionów, które dzielą się na dystrykty, a także okręgi. Istnieją tu także okręgi niezależne, które nie podlegają jurysdykcji żadnego dystryktu, jak Constantia czy Hout Bay.

Gleby: granitowe, łupki i piaskowce; wzdłuż rzek – gliniaste i osadowe.
Klimat: półpustynny; zimy są chłodniejsze niż na terenach przybrzeżnych; lata gorące, ale ponieważ zimą pada sporo deszczu, winorośl gromadzi zapasy wody na okres wegetacyjny.

Przylądek Zachodni
  • 100%

    Cabernet sauvignon – „król czerwonych gron”, najbardziej znany, szczep winny na świecie, którego rodzicami są cabernet franc i sauvignon blanc a kolebką Bordeaux. Daje wina cieliste, ciemne, głębokie o charakterystycznych aromatach czarnej porzeczki i zielonej papryki z nutami żywicznymi, korzennymi i ziołowymi. Odznacza się dobrą kwasowością i znakomitym potencjałem leżakowania. W beczce rozwija aromaty dymne, waniliowe, cedrowe. Właściwie nie należy spożywać go bez leżakowania, chyba że produkowany jest w cieplejszych regionach, w kupażach z miękkimi, owocowymi odmianami jak merlot. Szczep o wielkim charakterze. Stąd uwielbienie jakim obdarzono go w świecie winiarskich znawców.