Barwa: Bladożółty, krystaliczny wygląd.
Bukiet: Eleganckie i świeże aromaty owoców pestkowych oraz tropikalnych ( brzoskwinia, morela, ananas) cytrusów i białych kwiatów.
Smak: Czysty, harmonijny i smaczny, bardzo świeży i owocowy z ciekawą kwasowością i obecnością cytrusów. Przyjazny i długi finisz.
Alkohol: 14,0 %
Cukier resztkowy: 1,0 g/l
Kwasowość: 6,26 g/l
Potencjał starzenia: 5-6 lat
Temp. podawania: 8-10 °C
Muscat – najbardziej aromatyczny szczep świata. Pochodzi ze starożytnej Grecji i jest jednym z najstarszych istniejących. Muscat jest szczepem, z którego powstają wina w większości białe, słodkie i bardzo aromatyczne, o miodowo-muszkatelowym, lipowo-cytrynowym bukiecie. Mówi się nawet o tzw. typowych aromatach muskatowych, takich jak: skórka pomarańczowa, miód, rodzynki, kwiat lipy i sok winogronowy (bardzo rzadki aromat win).