Hiszpania
Finca Valonga ”Sofia” IGP Valle Del Cinca 2022 Coto Pelayo
Aragonia
Barwa: Jasny, słomkowy.
Bukiet: Śliwka mirabelka oraz cytrusy.
Smak: Białe, naturalnie szlachetnie słodkie wino. Produkcja tylko 2500 butelek.
Alkohol: 13,0 %
Cukier resztkowy: 55,5 g/l
Kwasowość: 6,54 g/l
Potencjał starzenia: kilka lat
Temp. podawania: 6-8 °C
DO SOMONTANO (nazwa: „u stóp gór”), leży w Aragonii, u stóp Pirenejów po północnej stronie rzeki Ebro.
Pasma górskie Sierra de Salinas i Sierra de Guara opadając łagodnie ku południowi osłaniają od północnych wiatrów tereny idealnie nadające się pod uprawę winorośli.
Uprawy rozpościerają się na ponad 4 tys. ha. Wprawdzie wino powstawało już w II w. p.n.e., prawdziwe winiarstwo zaczęło się tu dopiero w 1984 r. kiedy Somontano uzyskało status apelacji Denominación de Origen. Tradycyjnie uprawiane w regionie odmiany moristell i parraleta nie są dziś zbyt cenione przez winiarzy. Główne uprawy zajmują garnacha i tempranillo, oraz międzynarodowe odmiany – cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, shiraz, chardonnay i gewürztraminer i inne.
Gleby: wapienne, piaszczyste i żwirowe.
Klimat: zimy chłodne, lata gorące, łagodzone przez chłodne powietrze znad Piernejów.

- 100%
Muscat – najbardziej aromatyczny szczep świata. Pochodzi ze starożytnej Grecji i jest jednym z najstarszych istniejących. Muscat jest szczepem, z którego powstają wina w większości białe, słodkie i bardzo aromatyczne, o miodowo-muszkatelowym, lipowo-cytrynowym bukiecie. Mówi się nawet o tzw. typowych aromatach muskatowych, takich jak: skórka pomarańczowa, miód, rodzynki, kwiat lipy i sok winogronowy (bardzo rzadki aromat win).