Włochy
Istadéla IGT Rosso Veronese 2019 Le Calendre
Veneto
Barwa: Czerń z głęboką purpurą.
Bukiet: Nuty tostów, gorzka pomarańcza, aromaty dymne, po napowietrzeniu wyraźne owoce suszone – pigwa, śliwka, aronia.
Smak: Długi, wyraźny, potężne wino o wyjątkowym smaku.
Alkohol: 14,5 %
Cukier resztkowy: 4,7 g/l
Kwasowość: 5,65 g/l
Potencjał starzenia: 20 lat
Temp. podawania: 18-19 °C
Veneto (Wenecja Euganejska) – prowincja Werona, winnice położone na zboczach w gminie Sanem Pietro In Cariano w samym sercu Valpolicella Classico.
Starzone w dębowych 225 litrowych beczkach (BARRIQE) przez 24 miesiące.
Tradycyjny wyrób wina stosowany w tym regionie od czasów starożytnych.
Gleby: bazaltowe i mineralne pochodzenia wulkanicznego.
Klimat: śródziemnomorski.
- 30%
Cabernet sauvignon – „król czerwonych gron”, najbardziej znany, szczep winny na świecie, którego rodzicami są cabernet franc i sauvignon blanc a kolebką Bordeaux. Daje wina cieliste, ciemne, głębokie o charakterystycznych aromatach czarnej porzeczki i zielonej papryki z nutami żywicznymi, korzennymi i ziołowymi. Odznacza się dobrą kwasowością i znakomitym potencjałem leżakowania. W beczce rozwija aromaty dymne, waniliowe, cedrowe. Właściwie nie należy spożywać go bez leżakowania, chyba że produkowany jest w cieplejszych regionach, w kupażach z miękkimi, owocowymi odmianami jak merlot. Szczep o wielkim charakterze. Stąd uwielbienie jakim obdarzono go w świecie winiarskich znawców.
- 25%
Corvina – daje aromat wisni, malin, przypraw.
- 25%
Corvinone – jest najbardziej podatny na szlachetna pleśń, pożądaną przez producentów
- 5%
Molinara – wykorzystana jest głównie ze względu na swoja kwasowość.
- 15%
Rondinella – wzbogaca kupaż o kwiatowość, czereśnie i leśne owoce oraz kwasowość.