Hiszpania

Malcaracter (DO Ribera del Duero) 2022 Special Wines-Spain

Kastylia i León
Czerwone Wytrawne

Barwa: Czerwony błyszczący.

Bukiet: Dojrzałe, czerwone owoce, wanilia, lukrecja.

Smak: Miękkie garbniki, średnio treściwe, mineralne, zbalansowane, średni posmak.

Alkohol: 14,5 %

Cukier resztkowy: 1,9 g/l

Kwasowość: 4,7 g/l

Potencjał starzenia: wiele lat

Temp. podawania: 18 °C

Polecamy do: Dzika, lechazo – delikatnej jagnięciny mlecznej z rusztu, grillowanej dziczyzny i wołowiny, lekkiej, duszonej wieprzowiny a nawet kebaba.

Ribera del Duero (DO – dotyczy win tylko czerwonych i różowych) położony na północnym płaskowyżu kraju, jest jednym z jedenastu regionów „win wysokiej jakości” w ramach autonomicznej wspólnoty Kastylii i León. Charakteryzuje się płaskim, skalistym terenem. Jest to również jeden z kilku uznanych regionów produkujących wina, które znajdują się wzdłuż rzeki Duero. Mieszanka wysokich temperatur dnia oraz niskich w nocy stwarza idealne miejsce dla wzrostu tempranillo szczepu, z którego najsłynniejsze wina powstają od XIX w najsłynniejszej hiszpańskiej winnicy Vega Sicilia.

VALTOÑAR (producent) – jest owocem iluzji i twórczości rodziny winiarzy, którzy osiedlili się w Ribera del Duero w XVII w. Nazwa VALTOÑAR pochodzi od miejsca w Ribera del Duero, gdzie uprawa winorośli sięga czasów niepamiętnych.

Gleby: warstwy piasku szlamowego lub gliniastego, naprzemiennie z wapiennymi i kredowymi.
Klimat: kontynentalny zbliżony do śródziemnomorskiego z długimi, suchymi latami oraz ciężkimi, zimami.

Kastylia i León
  • 100%

    Tempranillo (Tinto del Toro) – hiszpańska odpowiedź na cabernet sauvignon i merlota. Szlachetna, rdzennie hiszpańska odmiana będąca podstawą wielu najlepszych win tego kraju. Nazwa pochodzi od „temp rano” co oznacza „wczesny” i odnosi się do wczesnego dojrzewania szczepu. Najlepsze owoce rodzi w klimacie stosunkowo chłodnym, o dużej wilgotności  powietrza. Owoce tempranillo są ciemne, o grubej skórce z których powstają pełne ciała czerwone wina z dobra równowagą między cukrem, kwasem i barwą. Dobrze znosi kontakt z beczką, dając ciężkie, atramentowo czerwone wina. Duża zawartość gliceryny sprawia wrażenie gładkości i aksamitności smaku.