Rumunia

Merlot Dealu Mare Vin Cu Denumire de Origine Controlata D.O.C Cules la Maturitate Deplina C.M.D 2021 JG Nierstein

Muntenia
Czerwone Słodkie

Barwa: Ciemno czerwony.

Bukiet: Aromaty jagód, musu jeżynowego i przypraw.

Smak: Na podniebieniu obfita owocowa słodycz z dużą ilością finezji, gęsta i treściwa, soczysta i zwarta z bardzo długim finiszem.

Alkohol: 13,0 %

Cukier resztkowy: 74,8 g/l

Kwasowość: 5,3 g/l

Potencjał starzenia: 5-6 lat

Temp. podawania: 17-19 °C

Polecamy do: Do deserów, lekkich mięs, serów pleśniowych, termin z dziczyzny, pasztetów, foie Gras.

Dealu Mare zajmuje północną części regionu Muntenia. Subregion ten obejmuje około 400 km² rozciągniętych na zboczach Południowych Karpat.

Historia winiarstwa sięga tu czasów starożytnych.

Region słynie zarówno ze znakomitych win czerwonych z odmian feteasca neagra, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, (uprawianych na marglach i żwirze bogatych w żelazo) jak i win białych słodkich ze szczepów tamaiosa romanesca i pinot gris, które to powstają na wschodzie Dealu Mare na glebach wapiennych i kamienistych.

Ze względu na położenie geograficzne region jest nazywany rumuńską Toskanią. Niedaleko Dealu Mare przebiega 45 równoleżnik, który przechodzi także przez Piemont, Bordeaux czy Burgundię. Wskazuje to na ogromny potencjał siedliska.

Gleby: wapienie, margle, żwiry i kamienie.
Klimat: kontynentalny.

Muntenia
  • 100%

    Merlot – szlachetny szczep, prawdopodobnie pochodzący z okolic Saint-Emilion i Pomerol. Współodpowiedzialny za tworzenie najpotężniejszych win świata (m.in. Chateau Pétrus z Pomerol)! W kupażu łagodzi ostre, agresywne smaki innych odmian (cabernet sauvignon, shiraz). Daje wina o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu, aksamitne dla podniebienia, o dobrej strukturze, cieliste z niewysoką kwasowością i dzięki stosunkowo cienkiej skórce winogron również z niską taniną. Najbardziej charakterystyczne aromaty to: czereśnia, jagoda, malina, śliwa, delikatne zioła. Wina z merlota świetnie współgrają zarówno z jagnięciną i wołowiną jak i z potrawami z kurczaka. Stanowią doskonały dodatek do półtłustych serów i czekolady.