Włochy
Moscato Vino Spumante Aromatico Dolce Matteo Soria
Piemont
Barwa: Słomkowożółty.
Bukiet: Słodki, mnóstwo kwiatów.
Smak: Słodkie, gładkie z nutą owocowo-kwiatową.
Alkohol: 7,0 %
Cukier resztkowy: 120,0 g/l
Kwasowość: -
Potencjał starzenia: 3-5 lat
Temp. podawania: 8 °C
Piemont – znajduje się w północno-zachodnim rogu Włoch. Jego stolicą jest mocno uprzemysłowiony Turyn, ale tereny winiarskie znajdują się w mniej zindustrializowanym wiejskim regionie Langhe DOC, daleko na południowy-wschód od miasta. Panuje tu umiarkowany kontynentalny klimat z długimi chłodnymi zimami. Lata bywają deszczowe. Jesienią w dolinach zalegają mgły. Ukształtowanie terenu jest górzyste, ze szczytami na wysokości od 150 do 600 m.n.p.m.
Wina z Piemontu mają status celebrytów, a ich najjaśniejszymi gwiazdami są czerwone odmiany nebbiolo, barbera i dolcetto oraz białe cortese i muskat.
Na region przypada ponad 15 apelacji DOCG i 45 DOC, co zapewnia im pierwsze miejsce w Italii! Kilkanaście z nich bazuje na odmianie nebbiolo – z których światową sławę maja dwie: DOCG Barolo i DOCG Barbaresco.
- 100%
Muscat – najbardziej aromatyczny szczep świata. Pochodzi ze starożytnej Grecji i jest jednym z najstarszych istniejących. Muscat jest szczepem, z którego powstają wina w większości białe, słodkie i bardzo aromatyczne, o miodowo-muszkatelowym, lipowo-cytrynowym bukiecie. Mówi się nawet o tzw. typowych aromatach muskatowych, takich jak: skórka pomarańczowa, miód, rodzynki, kwiat lipy i sok winogronowy (bardzo rzadki aromat win).