Niemcy

Oppenheim Herrenberg Kerner Auslese feinherb 2023 JG Nierstein

Hesja Nadreńska
Białe Półwytrawne

Barwa: Bladozłoty z zielonymi refleksami.

Bukiet: Intensywny owocowy zapach żółtego jabłka, białej brzoskwini i melona.

Smak: Na podniebieniu zwarte z subtelną, harmonijną resztkową słodyczą. Bardzo orzeźwiający i długi finisz.

Alkohol: 14,0 %

Cukier resztkowy: 19,8 g/l

Kwasowość: 5,3 g/l

Potencjał starzenia: kilka lat

Temp. podawania: 8-10 °C

Polecamy do: Owoców morza, zup, potraw kuchni azjatyckiej, serów.

Rheinhessen (Hesja Nadreńska), położona na południe od Mainz, w regionie od północy i wschodu ograniczona potężnym zakolem Renu, stanowi największy niemiecki region winiarski (26 tys. ha), określany mianem „Ogrodu Boga”. Już Rzymianie uprawiali winorośl na terenach położonych wzdłuż lewego brzegu Renu a najstarszy dokument historyczny dotyczy właśnie winnicy położonej w Hesji Nadreńskiej (Niersteiner Glöck).

Najczęściej uprawianymi tu gronami, tak jak w całych Niemczech są riesling i muller-thurgau. Popularnością cieszy się także tradycyjna odmiana Hesji Nadreńskiej – silvaner. W ostatnich dziesięcioleciach podwoiła się jednak powierzchnia upraw gron czerwonych, głównie za sprawą dornfeldera. Jedna trzecia winnic Hesji jest już w kolorze czerwonymi.

Gleby: lessowe, wapienne i piaszczyste, czasem kamieniste.
Klimat: kontynentalny, z łagodzącym wpływem Renu a także otaczających wzgórz i lasów.

Hesja Nadreńska
  • 100%

    Kerner – szczep białych winogron, krzyżówka Trollinger i Riesling. Wytwarza się z niego interesujące białe wino w stylu Rieslinga, które nie najgorzej dojrzewa. Kerner uprawia się na terenie całych Niemiec.

Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania