Niemcy

Oppenheimer Schloss Sauvignon blanc Kabinett 2022 JG Nierstein

Hesja Nadreńska
Białe Słodkie

Barwa: Jasny, słomkowo-żółty

Bukiet: Typowe aromaty marynowanej skórki grejpfruta, czerwonej papryki, żółtych owoców.

Smak: Świeże, owocowe odczucie, w ustach, obecna resztkowa słodycz z dużą dozą finezji. Pięknie podkreślona kwasowość która zawsze doprowadza Sauvignon do pełnego rozkwitu, piękna długość z niekończącą pełnią owoców.

Alkohol: 11,0 %

Cukier resztkowy: 46,8 g/l

Kwasowość: 5,5 g/l

Potencjał starzenia: młode

Temp. podawania: 8-10 °C

Polecamy do: Kuchni azjatyckiej, tarty, kremowych deserów.

Rheinhessen (Hesja Nadreńska), położona na południe od Mainz, w regionie od północy i wschodu ograniczona potężnym zakolem Renu, stanowi największy niemiecki region winiarski (26 tys. ha), określany mianem „Ogrodu Boga”. Już Rzymianie uprawiali winorośl na terenach położonych wzdłuż lewego brzegu Renu a najstarszy dokument historyczny dotyczy właśnie winnicy położonej w Hesji Nadreńskiej (Niersteiner Glöck).

Najczęściej uprawianymi tu gronami, tak jak w całych Niemczech są riesling i muller-thurgau. Popularnością cieszy się także tradycyjna odmiana Hesji Nadreńskiej – silvaner. W ostatnich dziesięcioleciach podwoiła się jednak powierzchnia upraw gron czerwonych, głównie za sprawą dornfeldera. Jedna trzecia winnic Hesji jest już w kolorze czerwonymi.

Gleby: lessowe, wapienne i piaszczyste, czasem kamieniste.
Klimat: kontynentalny, z łagodzącym wpływem Renu a także otaczających wzgórz i lasów.

Hesja Nadreńska
  • 100%

    Sauvignon Blanc – pochodzenie tej szlachetnej winorośli to Dolina Loary gdzie powstają najbardziej prestiżowe wina z tego szczepu: Sancerre i Poully Fume. Sauvignon Blanc daje wina owocowe, orzeźwiające, przeznaczone do picia głównie jako wina młode, nie więcej niż kilka lat po zbiorach. Poza Francją swoja popularność zaczął zdobywać również na innych kontynentach. Szczególnie Nowy Świat gdzie wiwifikacja w niskiej kontrolowanej temperaturze w kadziach ze stali  szlachetnej daje doskonałe rezultaty i bardzo owocowe wina.  Szczególnie prym tu wiodą Nowa Zelandia, Chile i Australia. W Kalifornii i w innych rejonach świata używa się tez określenia Fume Blanc. Synonimem  jest również muskat-sylvaner w Austrii. Odmiana odporna na choroby i mróz. Lubi bardziej chłodny klimat późno dojrzewając w dobrze nasłonecznionych miejscach.  Charakterystyczne dla sauvignon Blanc jest  wyraźna kwasowość i aromaty świeżych owoców(jabłka, agrest, cytrynowa trawa, dziki bez, brzoskwinie, melon , ananas, papryka). Kontakt z beczką wzbogaca go o aromaty dymu, tostów, wanilii i masła. Najlepsze są wina młode.