Barwa: Jasna wiśniowa czerwień z fioletowymi refleksami.
Bukiet: Słodka wiśnia z odrobiną fiolka, dużo lukrecji, wszystko bardzo przejrzyste i skoncentrowane.
Smak: Pełny i ciepły z wieloma wypolerowanymi taninami.
Alkohol: 14,0 %
Cukier resztkowy: 0,4 g/l
Kwasowość: 4,4 g/l
Potencjał starzenia: nawet 25 lat
Temp. podawania: 14-16 °C
Ribera del Duero (DO – dotyczy win tylko czerwonych i różowych) położony na północnym płaskowyżu kraju, jest jednym z jedenastu regionów „win wysokiej jakości” w ramach autonomicznej wspólnoty Kastylii i León. Charakteryzuje się płaskim, skalistym terenem. Jest to również jeden z kilku uznanych regionów produkujących wina, które znajdują się wzdłuż rzeki Duero. Mieszanka wysokich temperatur dnia oraz niskich w nocy stwarza idealne miejsce dla wzrostu tempranillo szczepu, z którego najsłynniejsze wina powstają od XIX w najsłynniejszej hiszpańskiej winnicy Vega Sicilia.
VALTOÑAR (producent) – jest owocem iluzji i twórczości rodziny winiarzy, którzy osiedlili się w Ribera del Duero w XVII w. Nazwa VALTOÑAR pochodzi od miejsca w Ribera del Duero, gdzie uprawa winorośli sięga czasów niepamiętnych.
Gleby: warstwy piasku szlamowego lub gliniastego, naprzemiennie z wapiennymi i kredowymi.
Klimat: kontynentalny zbliżony do śródziemnomorskiego z długimi, suchymi latami oraz ciężkimi, zimami.
Rufete – znana również jako Tinta Pinheira, to czerwona odmiana winorośli, której korzenie sięgają środkowej Portugalii. Nazwa odmiany pochodzi od hiszpańskiego słowa „rufete,” oznaczającego „ruda” lub „rude”, co może nawiązywać do koloru jej jagód. Z biegiem czasu Rufete rozprzestrzeniła się także do Hiszpanii, gdzie zyskała popularność w regionach przygranicznych. Analizy DNA przeprowadzone w 2013 roku potwierdziły, że Rufete jest naturalną krzyżówką między odmianami Perepinhao Portalegre i Negramoll, co podkreśla jej unikalny charakter i historyczne znaczenie na Półwyspie Iberyjskim.
Tempranillo (Tinto del Toro) – hiszpańska odpowiedź na cabernet sauvignon i merlota. Szlachetna, rdzennie hiszpańska odmiana będąca podstawą wielu najlepszych win tego kraju. Nazwa pochodzi od „temp rano” co oznacza „wczesny” i odnosi się do wczesnego dojrzewania szczepu. Najlepsze owoce rodzi w klimacie stosunkowo chłodnym, o dużej wilgotności powietrza. Owoce tempranillo są ciemne, o grubej skórce z których powstają pełne ciała czerwone wina z dobra równowagą między cukrem, kwasem i barwą. Dobrze znosi kontakt z beczką, dając ciężkie, atramentowo czerwone wina. Duża zawartość gliceryny sprawia wrażenie gładkości i aksamitności smaku.