Włochy

Prosecco D.O.C Treviso brut Tenuta Santome

Wenecja Euganejska
Białe Wytrawne

Barwa: Jasnożółty.

Bukiet: Intensywny, wyczuwalna skórka chleba, drożdży – nuty świeżo skoszonej trawy.

Smak: Przyjemne, lekkie z miękką kwasowością, dobrze zharmonizowane. Pikantne wykończenie i dobra trwałość. Idealne perlenie, tysiące drobnych długotrwałych perełek.

Alkohol: 11,0 %

Cukier resztkowy: 6,71 g/l

Kwasowość: 5,6 g/l

Potencjał starzenia: 4-6 lat

Temp. podawania: 6-8 °C

Polecamy do: Ryb i białego mięsa, a także do przekąsek. Idealny trunek na poprawienie sobie nastroju, szlachetny smak i miłe aromaty. Elegancka delikatna wytrawność, wino urzeka z każdym wypitym łykiem. Idealny kompan do prac domowych.

Wenecja Euganejska – prowincja Roncade.

Zbiory ręczne – wrzesień, październik.
Dojrzewa przez 6 miesięcy w zbiornikach ze stali nierdzewnej.

Gleby: glina (50-60%).

Wenecja Euganejska
  • 100%

    Glera –  późno dojrzewające grono, podatne na choroby grzybowe i stres wodny. Wysoka kwasowość sprawia, że nadaje się do tworzenia win musujących. Glerę uprawia się głównie w Wenecji Euganejskiej. Pierwotnie winogrono znane było pod nazwa pro secco. W celu zidentyfikowania Prosecco jako nazwy pochodzenia (od miejscowości) szczep uzyskał miano glery. W przypadku uprawy na stokach poludniowych, glera produkuje wina złożone i charakterne. Są one lekkie, miękkie i orzeźwiające, z aromatami białych kwiatów, cytryny, gruszki, jabłka i brzoskwiń. Wina musujące z glery są zwykle fermentowane metoda Tank lub Charmat.