Włochy

Santome Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore D.O.C.G Cru „Bosco Coste“ Extra Dry 2023 Tenuta Santome

Wenecja Euganejska
Białe Półwytrawne

Barwa: Jasnożółty.

Bukiet: Złożony, intensywny i świeży, owoce gruszki i moreli, aromat białych kwiatów, nuty skórki chleba i drożdży.

Smak: Bogaty, dobrze zbudowane, wyważone i eleganckie, kwasowość zrównoważona, długi finisz.

Alkohol: 11,5 %

Cukier resztkowy: 16,68 g/l

Kwasowość: 6,0 g/l

Potencjał starzenia: 8 lat

Temp. podawania: 6-8 °C

Polecamy do: Do smażonych ryb, białego mięsa, pieczonych warzyw, ravioli, świeżych serów. Idealny aperitif !!!

Wenecja Euganejska – prowincja Roncade.

Zbiory ręczne – wrzesień, październik.
Dojrzewa przez 6 miesięcy w zbiornikach ze stali nierdzewnej.

Gleby: glina (50-60%).

Wenecja Euganejska
  • 100%

    Glera –  późno dojrzewające grono, podatne na choroby grzybowe i stres wodny. Wysoka kwasowość sprawia, że nadaje się do tworzenia win musujących. Glerę uprawia się głównie w Wenecji Euganejskiej. Pierwotnie winogrono znane było pod nazwa pro secco. W celu zidentyfikowania Prosecco jako nazwy pochodzenia (od miejscowości) szczep uzyskał miano glery. W przypadku uprawy na stokach poludniowych, glera produkuje wina złożone i charakterne. Są one lekkie, miękkie i orzeźwiające, z aromatami białych kwiatów, cytryny, gruszki, jabłka i brzoskwiń. Wina musujące z glery są zwykle fermentowane metoda Tank lub Charmat.