Niemcy
Sekt halbtrocken Selektion Max D. JG Nierstein
Hesja Nadreńska
Barwa: Jasny złoto żółty, drobno perlisty.
Bukiet: Przypomina brzoskwinie, owoce cytrusowe, jabłka.
Smak: Lekkie, orzeźwiające, podkreślona owocowość, pełne z delikatnie zaznaczona kwasowością, niezłożone.
Alkohol: 11,5 %
Cukier resztkowy: 33,0 g/l
Kwasowość: 5,5 g/l
Potencjał starzenia: młode
Temp. podawania: 8-10 °C
Rheinhessen (Hesja Nadreńska), położona na południe od Mainz, w regionie od północy i wschodu ograniczona potężnym zakolem Renu, stanowi największy niemiecki region winiarski (26 tys. ha), określany mianem „Ogrodu Boga”. Już Rzymianie uprawiali winorośl na terenach położonych wzdłuż lewego brzegu Renu a najstarszy dokument historyczny dotyczy właśnie winnicy położonej w Hesji Nadreńskiej (Niersteiner Glöck).
Najczęściej uprawianymi tu gronami, tak jak w całych Niemczech są riesling i muller-thurgau. Popularnością cieszy się także tradycyjna odmiana Hesji Nadreńskiej – silvaner. W ostatnich dziesięcioleciach podwoiła się jednak powierzchnia upraw gron czerwonych, głównie za sprawą dornfeldera. Jedna trzecia winnic Hesji jest już w kolorze czerwonymi.
Gleby: lessowe, wapienne i piaszczyste, czasem kamieniste.
Klimat: kontynentalny, z łagodzącym wpływem Renu a także otaczających wzgórz i lasów.
