Barwa: Granatowy z fioletowymi odcieniami.
Bukiet: Czarna porzeczka, nuty suszonych owoców, pieprz, tytoń.
Smak: W smaku wytrawne i rześkie, zrównoważone i wyraziste.
Alkohol: 14,0 %
Cukier resztkowy: 0,31 g/l
Kwasowość: 4,86 g/l
Potencjał starzenia: młode 5-6 lat
Temp. podawania: 14-16 °C
Ribera del Duero (DO – dotyczy win tylko czerwonych i różowych) położony na północnym płaskowyżu kraju, jest jednym z jedenastu regionów „win wysokiej jakości” w ramach autonomicznej wspólnoty Kastylii i León. Charakteryzuje się płaskim, skalistym terenem. Jest to również jeden z kilku uznanych regionów produkujących wina, które znajdują się wzdłuż rzeki Duero. Mieszanka wysokich temperatur dnia oraz niskich w nocy stwarza idealne miejsce dla wzrostu tempranillo szczepu, z którego najsłynniejsze wina powstają od XIX w najsłynniejszej hiszpańskiej winnicy Vega Sicilia.
VALTOÑAR (producent) – jest owocem iluzji i twórczości rodziny winiarzy, którzy osiedlili się w Ribera del Duero w XVII w. Nazwa VALTOÑAR pochodzi od miejsca w Ribera del Duero, gdzie uprawa winorośli sięga czasów niepamiętnych.
Gleby: warstwy piasku szlamowego lub gliniastego, naprzemiennie z wapiennymi i kredowymi.
Klimat: kontynentalny zbliżony do śródziemnomorskiego z długimi, suchymi latami oraz ciężkimi, zimami.
Prieto picudo – to lokalna odmiana winorośli o ciemnych owocach, która wiąże swoją historię z hiszpańskim regionem León. Ze szczepu prieto picudo powstają wina lekkie, różowe lub nasycone głębokim czerwonym kolorem. Niejednokrotnie prieto picudo miesza się ze szczepami tempranillo lub mencia. Jednoodmianowe wino prieto picudo charakteryzuje się średnimi taninami i kwasowością oraz aromatami lukrecji, jeżyn czy czerwonej porzeczki. W winach różowych prieto picudo można wyczuć aromaty truskawek, poziomek i brzoskwiń.