Hiszpania
Wine & Roses Cuvèe Tempranillo – Garnacha 2022 Coto Palayo
Rioja
Barwa: Ciemno rubinowy z fioletowym refleksem.
Bukiet: Bardzo owocowe, przyjemne w nosie.
Smak: Okrągły – zbalansowane, długo pozostaje w buzi. Nuty beczkowe – przyprawy.
Alkohol: 14,0 %
Cukier resztkowy: 1,4 g/l
Kwasowość: 5,8 g/l
Potencjał starzenia: 8-12 lat
Temp. podawania: 16-18 °C
DOCa Rioja leżący nad rzeką Ebro, w północno-środkowej Hiszpanii region o długiej tradycji uprawy, jako pierwszy uzyskał najwyższy status hiszpańskiej kwalifikacji – Do Calificada (jedyny obok Prioratu).
Dzieli się na 3 okręgi: La Rioja Baja, La Rioja Alta i La Rioja Alavesa, z których dwa ostatni uważane są najlepsze. 75 % win powstaje w kolorze czerwonym (śród nich 15 % to wina różowe).
Prym wśród szczepów wiedzie tempranillo, garnacha tinta, graciano, mazuela. Wina białe powstają z viury, malvasi, garnachy blanc. Rioja jest tradycyjnie winem kupażowanym.
Gleby: gliniasto-wapienne, mady.
Klimat: kontynentalny z wpływami górskimi i atlantyckimi, z niedużymi opadami (500 ml/rok), moderowany przez wiatry znad Atlantyku i chroniony górami Kantabryjskimi.
Graciano – Endemiczne grono La Rioja, gdzie do końca XVIII w. było najpopularniejszym szczepem. Dziś rzadko uprawiany ze względu na niewielkie plony, podatność na choroby oraz wymagania częstego nawadniania. Graciano lubi ciepły i suchy klimat. Dojrzewa w okolicy października. Cechuje się ciemną, jagodową barwą winogron. Powstałe z niego wina odznaczają się silnym zapachem i zdolnością do długiego leżakowania.
- 50%
Tempranillo (Tinto del Toro) – hiszpańska odpowiedź na cabernet sauvignon i merlota. Szlachetna, rdzennie hiszpańska odmiana będąca podstawą wielu najlepszych win tego kraju. Nazwa pochodzi od „temp rano” co oznacza „wczesny” i odnosi się do wczesnego dojrzewania szczepu. Najlepsze owoce rodzi w klimacie stosunkowo chłodnym, o dużej wilgotności powietrza. Owoce tempranillo są ciemne, o grubej skórce z których powstają pełne ciała czerwone wina z dobra równowagą między cukrem, kwasem i barwą. Dobrze znosi kontakt z beczką, dając ciężkie, atramentowo czerwone wina. Duża zawartość gliceryny sprawia wrażenie gładkości i aksamitności smaku.