Hiszpania
Wine & Roses Selecciόn familiar Cranza 2021 Coto Palayo
Rioja
Barwa: Ciemny z czarnymi refleksami.
Bukiet: Świeże przyjemne – nuty kwiatowe i wyraźny dym.
Smak: Bardzo taniczne, długi posmak – oleiste i skoncentrowane.
Alkohol: 14,0 %
Cukier resztkowy: 1,1 g/l
Kwasowość: 5,65 g/l
Potencjał starzenia: 10-15 lat
Temp. podawania: 15-16 °C
DOCa Rioja leżący nad rzeką Ebro, w północno-środkowej Hiszpanii region o długiej tradycji uprawy, jako pierwszy uzyskał najwyższy status hiszpańskiej kwalifikacji – Do Calificada (jedyny obok Prioratu).
Dzieli się na 3 okręgi: La Rioja Baja, La Rioja Alta i La Rioja Alavesa, z których dwa ostatni uważane są najlepsze. 75 % win powstaje w kolorze czerwonym (śród nich 15 % to wina różowe).
Prym wśród szczepów wiedzie tempranillo, garnacha tinta, graciano, mazuela. Wina białe powstają z viury, malvasi, garnachy blanc. Rioja jest tradycyjnie winem kupażowanym.
Gleby: gliniasto-wapienne, mady.
Klimat: kontynentalny z wpływami górskimi i atlantyckimi, z niedużymi opadami (500 ml/rok), moderowany przez wiatry znad Atlantyku i chroniony górami Kantabryjskimi.
- 100%
Tempranillo (Tinto del Toro) – hiszpańska odpowiedź na cabernet sauvignon i merlota. Szlachetna, rdzennie hiszpańska odmiana będąca podstawą wielu najlepszych win tego kraju. Nazwa pochodzi od „temp rano” co oznacza „wczesny” i odnosi się do wczesnego dojrzewania szczepu. Najlepsze owoce rodzi w klimacie stosunkowo chłodnym, o dużej wilgotności powietrza. Owoce tempranillo są ciemne, o grubej skórce z których powstają pełne ciała czerwone wina z dobra równowagą między cukrem, kwasem i barwą. Dobrze znosi kontakt z beczką, dając ciężkie, atramentowo czerwone wina. Duża zawartość gliceryny sprawia wrażenie gładkości i aksamitności smaku.